Mijn naam is Ellen Lommers en ik werk vrijgevestigd als Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut (BIG). Na ruim 12 jaar in de GGZ gewerkt te hebben ben ik mijn praktijk gestart in 2002. De praktijkruimte is gevestigd in het Gezondheidscentrum Bloemendaal in Gouda.
Er wordt in de praktijk psychische hulp geboden aan kinderen, jongeren en volwassenen.
Als u hulp zoekt voor psychische problemen dan is de eerste stap contact leggen met uw huisarts. De huisarts kan samen met u kijken welke vorm van hulp het beste bij uw situatie past. Om voor vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking te komen heeft u in ieder geval een verwijzing nodig.
U kunt worden doorverwezen naar een eerstelijns of tweedelijns zorgverlener. Dat kan zijn vrijgevestigd of een instelling. Er is altijd vrije specialistenkeuze.
Opvoeden is een uitdagende, maar niet altijd gemakkelijke opgave voor ouders. Soms ontstaan er problemen die zich niet eenvoudig laten oplossen. Deze problemen kunnen zich bij kinderen bijvoorbeeld uiten in:
dwars en driftig gedrag,
slecht luisteren,
bang of verlegen zijn,
faalangst,
aandachts- en concentratieproblemen,
geen vriendjes hebben,
hoofdpijn, buikpijn,
slaapproblemen,
zindelijkheidsproblemen,
eetproblemen.
Kinderen kunnen last hebben van rouwproblemen, traumatische ervaringen, onverklaarbare lichamelijke reacties of bijvoorbeeld depressiviteit.
Om een goed beeld te vormen is het belangrijk om informatie te krijgen over het kind, de klachten, de situatie thuis, op school en elders. Dit kan in één of meerdere gesprekken met de ouders/verzorgers worden geïnventariseerd. Door middel van een gesprek, spelobservatie of psychologisch onderzoek met het kind wordt vervolgens bezien welke hulp nodig is. In overleg met de ouders/verzorgers wordt de behandeling opgestart. Dit kan bestaan uit advisering aan ouders en school, individuele kindertherapie en/of gezinsgesprekken.
Met de ouders werk ik over het algemeen in de gesprekskamer en met de kinderen in de spelkamer daarnaast.
Bij kinderen van gescheiden ouders is het voorwaarde dat beide ouders toestemming geven voor het betrekken van het kind bij de contacten. Als een kind 16 jaar of ouder is mag het zelf beslissen over de aanmelding en wie daarbij betrokken worden.
Er is altijd een verwijsbriefje van de huisarts nodig in verband met de verleende gecontracteerde zorg vanuit de zorgverzekering.